10 tips om werk te vinden

Als je geen dertig meer bent, is het een stuk lastiger om een baan te vinden. Bij 40-plussers worden 99% van de vacatures ingevuld via relaties. Netwerken is dus cruciaal als je op zoek bent naar (ander) werk. Hieronder 10 tips om sneller een baan te vinden door te netwerken.

Tip 1. Begin met netwerken in je naaste omgeving. Je kunt de gesprekken dan eerst oefenen en om feedback vragen.  Degenen die jou goed kennen, zijn vast bereid om jou op weg te helpen en om alert te zijn op passende vacatures.

Tip 2. Zoek uit wie al werk doen dat jij ook wilt gaan doen. Vraag hen wat het werk precies inhoudt. Wat vinden zij leuk aan hun werk en wat niet? Zo krijg je een reëel beeld wat de functie inhoudt.

Tip 3. Als je gaat bellen om afspraken te maken, zeg dan niet dat je een baan zoekt. Zeg dat je je aan het oriënteren bent over het werk of over de branche. Vraag om een half uur van hun tijd om je hier iets meer over te vertellen. Hiermee verlaag je de drempel om ja te zeggen tegen jouw verzoek.

Tip 4. Houd voor ogen dat het doel van je netwerkgesprek is om meer informatie en nieuwe ingangen te krijgen en niet om te solliciteren. Anders voelt de ander zich in de maling genomen. Je kunt natuurlijk wel vragen of ze alert willen zijn op vacatures.

Tip 5. Bereid een netwerkgesprek altijd voor. Verdiep je in je gesprekspartner (via zijn LinkedIn-profiel) en in het bedrijf (via de LinkedIn Bedrijfspagina en de website).  Bereid vragen voor, waaruit jouw kennis en kunde blijkt. Als je iemand uit het bedrijf kent, vraag dan ook naar de bedrijfscultuur.

Tip 6. Vraag jouw gesprekspartner om advies. Wat zou jij volgens hem moeten ondernemen om hetzelfde soort werk te krijgen? Met wie zou je moeten spreken? Vraag ook of hij je in contact wil brengen met andere interessante contacten.

Tip 7. Bereid een ‘elevator pitch voor’. Dat is een kort en bondig antwoord op de vraag “vertel eens iets over jezelf”. Zorg dat je binnen 1 minuut kunt aangeven wie je bent, wat je wilt en wat je kan. En vooral: welk probleem je in jouw gewenste functie kunt oplossen voor een werkgever.

Tip 8. Bedank je gesprekspartner aan het eind van het gesprek en onderhoud het contact. Laat na enige tijd weten wat je met zijn advies en/of introducties gedaan hebt en wat daarvan het resultaat was. Zo houd je het contact warm en denken ze aan jou als zich een vacature voordoet in hun netwerk.

Tip 9. Doe niet schimmig over jouw leeftijd. Benadruk jouw ruime ervaring en competenties. Voor sommige functies is ervaring het belangrijkst. Ben je een vrouw, dan heb je bovendien als voordeel dat de werkgever niet bang hoeft te zijn dat je nog met zwangerschapsverlof gaat ;-).

Tip 10. Maak jezelf zichtbaar op zoveel mogelijk social media. Profileer je met jouw kennis van je vakgebied. Social media hebben soms dezelfde, maar altijd ook andere gebruikers. Profileer je minimaal op LinkedIn en eventueel ook op Facebook en Twitter. Je vergroot hierdoor je kansen enorm. Bovendien laat je zien dat je met je tijd bent meegegaan. Investeer indien nodig in een goede training. Die verdien je snel terug als je daardoor een maand eerder aan het werk gaat!