5 tips om een aanbeveling te schrijven voor LinkedIn

Soms vraagt iemand je om een aanbeveling te schrijven voor LinkedIn. En wil je dat best doen, maar weet je niet zo goed wat je moet schrijven. Hieronder vind je 5 tips om een goede aanbeveling te schrijven. En de stappen om deze op LinkedIn te plaatsen.

  1. Schrijf eerst een concepttekst in Word. Als je meteen in LinkedIn begint te schrijven en er gaat iets mis, dan verstuur je misschien een tekst die nog niet definitief is. Of je bent hem kwijt. Erg vervelend als je daar net je best op hebt gedaan. De definitieve tekstversie kun je kopiëren en in LinkedIn plakken.
  2. Beveel alleen iemand aan met wie je hebt samengewerkt. Dat kan een (oud-) collega zijn, een dienstverlener, een zakelijke partner of leverancier.
  3. Beschrijf eerst de situatie voor de samenwerking. Schrijf in spreektaal, want de tekst verschijnt als een citaat van jou op LinkedIn. Beschrijf eerst de situatie zoals deze was: Waarvoor heb je deze persoon ingehuurd? Welk probleem moest er worden opgelost? Had je vooraf twijfels of je deze dienstverlener zou inhuren?
  4. Beschrijf dan de situatie na de samenwerking. Geef zo specifiek mogelijk aan waaruit de samenwerking bestond. Welke dienst is geleverd? Geef dan aan hoe de situatie eerst was, en hoe na de samenwerking. Wat heeft het je opgeleverd? Welk resultaat is bereikt?
  5. Vermeld de doelgroep. Dienstverleners weten vaak precies hoe hun ideale klant er uitziet. Die doelgroep trekken zij het liefste aan. Het is dus prettig als je in je aanbeveling kunt schrijven dat deze persoon met name gespecialiseerd is in bijvoorbeeld dienstverlening aan MKB-ondernemers in een bepaalde sector.

Aandachtspunt bij het schrijven: Zorg dat je positief gedrag benoemt in plaats van bijvoorbeeld te schrijven dat iemand aardig is. De ander heeft er het meeste aan als je concreet aangeeft wat hij voor je heeft gedaan en welke specifieke kennis of vaardigheden tot zo’n goed resultaat hebben geleid.

Volg nu deze 8 stappen om de aanbeveling op LinkedIn te plaatsen:

1. Ga naar het profiel van de eerstegraads connectie die je wilt aanbevelen. In het bovenste deel van het profiel, zie je rechts naast de foto drie stipjes waarop je kunt klikken. Er verschijnt een menu.

N.B.: LinkedIn heeft onlangs een nieuwe versie van de site uitgerold. De optie aanbevelen is nog niet bij iedereen zichtbaar. Een oplossing kan zijn om de persoon die je wilt aanbevelen, te vragen of deze via LinkedIn een aanbevelingsverzoek aan jou wil sturen. Dan kun je daarop reageren met jouw aanbevelingstekst. Ik hoor graag of deze oplossing ook voor jou heeft gewerkt!

2. Kies in dat menu de knop: Aanbevelen.

aanbeveling_geven1_2015

Je komt nu in onderstaand menu.

aanbeveling_geven2_2015

3. Kopieer nu de tekst uit je Word-document bij ‘Schrijf een aanbeveling’ in het witte vlak.

4. Pas vervolgens het bericht aan jouw relatie aan, zodat het wat persoonlijker is.

aanbeveling_geven4_2015

 

 

 

 

 

5. Klik achter ‘Maak een keuze’ op het pijltje en kies wat van toepassing is.

6. Geef vervolgens aan welke functie jijzelf had.

7. Geef aan welke functie degene die jij wilt aanbevelen had op het moment dat je met hem hebt gewerkt.

8. Klik op Verzenden.

Wat gebeurt er vervolgens?

Er wordt nu een bericht verstuurd naar degene over wie je de aanbeveling hebt geschreven. Deze kan vervolgens zelf besluiten om de aanbeveling wel of niet te accepteren. Na acceptatie verschijnt de aanbeveling zowel op het profiel van degene die je hebt aanbevolen, als op jouw eigen profiel. Ook verschijnt de aanbeveling op de startpagina van alle eerstegraads connecties van zowel degene die je hebt aanbevolen als van jouzelf.

Tip: vraag GEEN aanbeveling aan degene die jij aanbeveelt! Zodra iemand een aanbeveling ontvangt, vraagt LinkedIn jou automatisch om ook een ander aan te bevelen. Veel mensen denken dan dat zij diezelfde persoon moeten aanbevelen. Maar dat riekt al snel naar ‘doorgestoken kaart’.  Bovendien ben je meestal niet allebei klant van elkaar. Mocht dat wel zo zijn, wacht dan een week of twee om te voorkomen dat beide aanbevelingen in één update verschijnen.

Bonus tip: Kijk eventueel naar mijn aanbevelingen op LinkedIn ter inspiratie. Maar kopieer ze niet, want wat jij zelf schrijft heeft veel meer waarde!

Wat heb jij er zelf aan? 

Voor jou is er ook een voordeel als je iemand aanbeveelt: je komt zelf positief onder de aandacht van je eigen netwerk (mits het vakje ‘Uw netwerk op de hoogte stellen’ op jouw profielpagina op ‘Ja’ staat). Het bericht kan een reden zijn voor je connecties om contact met je te zoeken. Het helpt je daarmee om je contacten te onderhouden via LinkedIn..

(Taal)foutje gemaakt?  

Zie je als aanbevolene een foutje in de aanbeveling nadat deze is geplaatst, dan kun je vragen om dit te wijzigen via de knop ‘Herziening aanvragen’. Deze optie is op dit moment (21 oktober 2017) nog niet voor alle leden aanwezig, maar dat zal niet lang meer duren.

Veel succes met het geven van aanbevelingen!

Laatste bewerking: 21 oktober 2017