7 praktische tips om elke bijeenkomst voor te bereiden

Natuurlijk weet je best dat je meer uit een netwerkbijeenkomst haalt als je deze eerst voorbereidt. Dat is niets nieuws. Maar doe je het ook altijd? Ik betrap mezelf er nog weleens op dat ik in allerijl naar een event snel, zonder de tijd te hebben genomen voor die voorbereiding. Herken je dat?

Toch bepaalt de voorbereiding grotendeels het succes van jouw aanwezigheid. En veel tijd hoeft het echt niet te kosten.
Lees de onderstaande tips door en plan voortaan een kwartier extra ter voorbereiding op elke bijeenkomst. Wedden dat je er dan veel meer uithaalt?

7 praktische tips om je voor te bereiden op een netwerkbijeenkomst

1. Check de deelnemerslijst. Wie komen er? Wie zou je graag willen spreken? Noteer 1-3 namen van mensen die je wilt spreken omdat zij belangrijk voor je kunnen zijn. En minimaal 1 naam van iemand die je nog niet eerder ontmoet hebt en wilt leren kennen.

2. Check LinkedIn-profielen. Kijk bij degenen die je wilt spreken, wat hen momenteel bezighoudt. Kijk bij ‘recente activiteit’ welke berichten ze onlangs gedeeld hebben. En kijk of er nog nieuws gedeeld is via de LinkedIn Bedrijfspagina. Zo heb je alvast interessante gespreksonderwerpen.

3. Check locatie en route. Als je dat pas op het laatste moment doet, kan dat stress veroorzaken als je bijv. de uitnodiging niet terug kan vinden of vergeten bent dat er wegwerkzaamheden op de route zijn.

4. Visitekaartjes. Zitten er nog genoeg in je doosje? En waar ga je straks de ontvangen kaartjes laten? Desnoods je eigen kaartjes in je rechterzak en de ontvangen kaartjes in je linkerzak, zorg in ieder geval voor een systeem.

5. Een pen. Lekker ouderwets, maar ik houd ervan om aantekeningen te maken achterop visitekaartjes. Zet erop wat je iemand beloofd hebt tijdens het gesprek, bijvoorbeeld een gratis weggever die je beloofd hebt te mailen (zoals een whitepaper, eBoek of checklist).

6. Jouw netwerkpitch. Wat ga je zeggen als iemand vraagt wat je doet voor de kost? Geen saaie monoloog, maar een korte, bondige mini-presentatie in ‘gewone-mensen-taal’. Focus op welk probleem je oplost en voor wie/welke sector.

7. Time management. Ga je liever voor kwaliteit (goede gesprekken) of voor kwantiteit (zoveel mogelijk ontmoetingen)? Het kan handig zijn om dit na enige tijd praten even te checken bij je gesprekspartner. Bereid een zinnetje voor dat je kunt gebruiken. En een zinnetje om vriendelijk afscheid te nemen van iemand die te lang bij jou blijft plakken.

2 gedachten over “7 praktische tips om elke bijeenkomst voor te bereiden

  1. Jan Brockhoff

    Daphne, Ik zou tip 8 willen toevoegen, n.l. .Zorg dat je een persoonlijk verhaal(tje) paraat hebt als je iemand (bekend of onbekend) spreekt.

    1. dmm Bericht auteur

      Beste Jan, Dank je voor je reactie. Wil je toelichten wat je bedoelt met een persoonlijk verhaaltje?

Reacties zijn gesloten.