Fase 2 van het netwerkgesprek: ‘Small talk’

Het gesprek is begonnen met de kennismaking. Nu deze soepel is verlopen, komt de fase waar veel mensen moeite mee hebben in een gesprek met onbekenden: de ‘small talk’ of borrelpraat. Ze vragen zich soms vertwijfeld af waarover ze het in vredesnaam moeten hebben. Dat voelt niet prettig.

Goed nieuws: in deze fase is een goede sfeer belangrijker dan de inhoud. Maak het jezelf niet te moeilijk! Als jij ontspannen bent, vrolijkheid uitstraalt en nieuwsgierig bent wie je gaat ontmoeten, dan zit je in de goede flow. Een eerste gesprek met een onbekende hoeft echt niet meteen tot zaken te leiden. Sterker nog, dat is hoogst onwaarschijnlijk. Pas als je elkaar aardig vindt en vertrouwt, komt dat aan de orde. Nu is het nog aftasten of er een klik is. De rest komt later.

Houd het simpel en luchtig. Bij aanvang van het gesprek zijn luchtige onderwerpen het meest geschikt. Die klinken vaak als een cliché, maar dat zijn ze geworden omdat ze nu eenmaal goed werken. Denk aan een openingszin uit het vorige artikel: “Wij kennen elkaar nog niet, hè?” is een prima start bij een eerste kennismaking.

‘Small talk’ is een eerste aanzet tot een goed gesprek. Het begint met iets triviaals als een praatje over de drukte op de weg, het weer, het mooie pand of een kunstwerk aan de muur. Alles is goed, als het maar positief is en bij voorkeur iets te maken heeft met de plek waar je bent.

Een paar voorbeelden:

  • Files: “Hebt u er ook zo lang over gedaan om hier te komen?”
  • Het weer: “Ik ben blij dat het hier lekker warm is. Vond u het ook zo koud vandaag?”
  • Het gebouw: Mooi statig pand hè, of houdt u meer van strak en modern?”
  • Kunst: “Ik zag dat u naar dat schilderij van Corneille kijken, houdt u van de Cobra-stijl?”

Ook als je het liever zakelijker houdt, begin je met iets eenvoudigs.

Bijvoorbeeld:

  • “Wat brengt u hier?”
  • “Bent u ook lid van deze vereniging?”
  • “Door wie bent u geïntroduceerd?
  • ”Wat vond u van de spreker?”

Het voordeel van luchtige vragen stellen is dat de ander het gemakkelijk vindt om antwoord te geven. Dat geeft jullie allebei een comfortabel gevoel en dat is een goede basis voor het verdere gesprek.

Vind je het lastig om na de ‘small talk’ over te gaan naar een ander onderwerp? Lees dan mijn volgende artikel over fase 3: “het bruggetje”.