Fase 3: Bruggetje naar nieuw onderwerp

Na de kennismaking en de ‘small talk’ voelt het soms onnatuurlijk om over te stappen naar een ander gespreksonderwerp. Vooral als je niet direct het ‘klikgevoel’ met iemand hebt. Veel mensen vinden dat lastig. Hoe verander je nu op een natuurlijke manier van onderwerp?

Gebruik een bruggetje. Een bruggetje krijg je door iets wat de ander zojuist verteld heeft of zelfs alleen maar een bepaald woord, te gebruiken om over te stappen naar een nieuw gespreksonderwerp. Een bruggetje is dan bij voorbeeld:

“Nu wel het daarover hebben, dan doet me denken aan…”
“Dat brengt mij op…”
“Nu je het zegt, hoe kijk je dan aan tegen…”

Kijk maar eens naar een talkshow. Als je goed oplet, merk je dat de presentator vaak ook bruggetjes gebruikt om een nieuw onderwerp of een nieuwe gast in te leiden. Bijvoorbeeld. “Herken jij dat ook in jouw werk, Nico?” of “Hoe denk jij daarover, Sanne?” Zo’n bruggetje kun je ook gebruiken om op een borrel iemand op natuurlijke wijze bij je gesprek te betrekken.

Bruggetje naar zakelijk onderwerp
Ben je op een zakelijke netwerkbijeenkomst, dan is het heel normaal om na enige tijd van small talk over te schakelen naar de reden waarom jullie daar allebei zijn: netwerken. Stel dat het gesprek ging over het nieuws van de dag, dan kun je bijvoorbeeld vragen naar het nieuws in de branche of het bedrijf van de ander: “Zijn er in jouw branche ook nieuwe ontwikkelingen?”

Soms gaat het juist andersom. Dan heb je bij de kennismaking al gevraagd wat de ander doet voor de kost en heb je juist een bruggetje nodig naar small talk, om de verbinding te maken. De ‘klik’ ontstaat vaak pas als het over iets persoonlijks gaat. Daarom is die small talk ook belangrijk in een netwerkgesprek.

Vraag dan bijvoorbeeld: “Wat doe jij in het dagelijks leven?” of “Wat doe jij als je niet aan het werk bent?”. Stel in ieder geval eerst een vraag, voordat je over jezelf gaat praten.

In fase 4 van het netwerkgesprek meer over het belang van vragen, om meer diepgang te krijgen in het gesprek.