Netwerkorganisaties

Nederland telt naar schatting meer dan 2.000 netwerkclubs. Er zijn verschillende soorten en categorieën netwerkorganisaties, elk met hun eigen doel en doelgroep. Sommige netwerkorganisaties opereren landelijk, anderen juist regionaal. Sommige zijn bestemd voor vakgenoten, andere voor ondernemers. En zo zijn er nog veel meer verschillen. Het onderstaande overzicht geeft een indruk van de soorten netwerkorganisaties die er zijn.

Landelijke netwerkorganisaties

Netwerken voor ondernemers

Bekende netwerken voor ondernemers zijn MKB Nederland en VNO NCW. MKB Nederland richt zich vooral op het midden- en kleinbedrijf, VNO-NCW op grotere ondernemingen en (branche)organisaties.

Er zijn veel landelijke en regionale netwerken voor ondernemers. Een aantal staan hieronder genoemd in de verschillende categorieën.

Netwerken voor jonge managers en jonge ondernemers

Voor wie nog weinig ervaring heeft als ondernemer of manager kan het interessant zijn om aansluiting te zoeken bij een van deze netwerken. Voorbeelden: Jonge Commerciële ClubJong ManagementJong MKBJCI Nederland (voorheen Junior Kamer) en Student Ondernemers 020 , een initiatief van studenten in samenwerking met het Amsterdam Center for Entrepreneurship (ACE).

Netwerken voor managers

Deze richten zich op managers van grotere organisaties. Bijvoorbeeld Managers Netwerk Nederland en de vrouwelijke variant Vrouwelijke Managers Netwerk Nederland. Het Nederlands Centrum voor Directeuren NCD is een landelijk netwerk exclusief voor directeuren en commissarissen van middelgrote en grote ondernemingen.

Netwerken voor vrouwelijke ondernemers en managers

Federatie Zakenvrouwen is een omvangrijke, landelijke netwerkorganisatie voor vrouwelijke ondernemers en bestuurders. FZ is aangesloten bij VNO-NCW en heeft daardoor toegang tot het lobbycircuit van werkgevers, politiek en overige sociale partners. Het loopbaanbureau She Consult houdt ook een overzicht bij van Vrouwennetwerken. Het online platform Lof! organiseert diverse events voor vrouwen met ambities. Bij Bites&Business kunnen vrouwen dineren en netwerken via de enveloppenmethode.

De Young Girls Community is een groeiende groep energieke en enthousiaste zakenvrouwen die elkaar stimuleren, versterken en zaken met elkaar doen. Samen vormen zij de vrouwelijke variant van het Old Boys Network. De leden komen zowel uit de profit als de non-profit en vinden het belangrijk kennis en ervaringen te delen om persoonlijk en zakelijk te kunnen groeien. Young houdt in: van begin dertig tot de pensioenleeftijd.

Beroeps- en brancheverenigingen

Deze zijn vooral geschikt voor het opdoen van kennis en het uitwisselen van ervaringen. Hier ontmoet je vooral vakgenoten, concurrenten en samenwerkingspartners. Heb je een commerciële functie? Denk dan ook aan beroeps- en brancheverenigingen waar jouw klanten lid van zijn.

Serviceclubs

Serviceclubs zijn netwerken van mensen uit verschillende beroepsgroepen en maatschappelijke oriëntatie, met een sterke onderlinge band. Leden van serviceclubs hebben oog voor de samenleving en zetten zich daar ook voor in. Vriendschap, onderling vertrouwen en onderlinge samenwerking vormen het draagvlak. Lidmaatschap is op uitnodiging. Voorbeelden van serviceclubs zijn: Rotary, Rotaract, Leo’s, Lions, Nederlandsche Tafelronde, Kiwanis, Ladies’ Circle, Fifty-One, Inner Wheel, JCI Nederland, Soroptimist International en Zonta. Deze zijn lid van SIN, Serviceclubs in Nederland, een overlegorgaan en platform voor serviceorganisaties in Nederland.

Een andere club die netwerken, MVO en hulp aan een goed doel combineert is de Ronald McDonald Business Breakfast Club die actief is in diverse regio’s. De leden ontmoeten elkaar één keer per maand tijdens een ontbijtsessie, waarvan de opbrengst naar de Ronald McDonald huizen gaat.

Congressen en seminars

Elke zichzelf respecterende branche organiseert congressen en seminars over de nieuwste trends en ontwikkelingen in het vakgebied. Vaak worden deze niet alleen bezocht om nieuwe kennis en informatie op te doen, maar ook om te netwerken met gelijk geïnteresseerden. Het zakenblad Sprout organiseert jaarlijks de Sprout Challengerday. In diverse regio’s wordt elk jaar de tweedaagse Week van de Ondernemer met het Ondernemerscongres georganiseerd.

Regionale netwerkorganisaties

Ondernemersverenigingen

Voor wie regionaal werkt, kan het handig zijn zich aan te sluiten bij de plaatselijke ondernemers-vereniging of winkeliersvereniging. De winkeliersvereniging behartigt de belangen van de winkeliers. De overige ondernemers zijn vaak lid van de ondernemersvereniging. Enkele voorbeelden van ondernemersverenigingen in de regio Amsterdam en omstreken: Amsterdam: ORAM. Amsterdam-Noord: VEBAN. Amsterdam-Zuidoost: VAZO. Amstelveen: OA (Ondernemersvereniging Amstelveen). Ouder-Amstel: OVOA (Ondernemersvereniging Ouder-Amstel).

Andere regionale ondernemersnetwerken  

MeerBusiness en Ondernemers in Bedrijf zijn in een aantal regio’s actief. MeerBusiness vooral in het westen van Nederland (Amsterdam, Amstelland, Rotterdam, Utrecht, Almere en Zuid-Holland). Ondernemers in Bedrijf is al in ca. twintig regio’s actief, vooral in het oosten en midden van het land (van Utrecht tot Enschede en van Dronten tot Nijmegen). Beide organisaties zijn snel groeiend en breiden zich gestaag uit.

Andere actieve regionale netwerken zijn bijv. Sparkz Networking, in de regio Kennemerland, 0344samen in Tiel en Genootschap Ondernemers Zeeuws-Vlaanderen. Voor bedrijven in de regio Groot-Amsterdam is er Ondernemen & Groei, dat zich richt op ambitieuze ondernemers die willen groeien in omzet, medewerkers en kwaliteit. Een exclusieve businessclub in Amsterdam is De Industrieele Groote Club.

Door te googelen op business clubs krijg je snel een overzicht van de zakenclubs die er zijn in jouw regio. Je kunt op plaatsnaam zoeken via de site Zakenkring.

Netwerken voor ZZP’ers en kleiner MKB 

Er zijn allerlei zzp-verenigingen en -netwerken. Voor de zzp’er die zichzelf als ondernemer beschouwt is er bijv. ZZP Netwerk Nederland. Zelfstandigen en MKB-ondernemers ontmoeten elkaar ook via de Open Coffees en de BitterBallenBorrel die in diverse regio’s plaatsvinden. Deze hebben een vrijblijvend karakter. Netwerken met een knipoog, maakt van netwerken een avondje uit en is daarmee onderscheidend van de andere netwerken. Dit netwerk is al actief in Aalsmeer, Asperen en Lisse en biedt een gevarieerd programma voor ondernemers, zzp-ers, MKB, freelancers, werknemers én werkzoekenden. Wie geen zin heeft om netwerkborrels af te lopen, maar toch wil netwerken, kan De Netwerkcarrousel een alternatief zijn. Je wordt gelinkt aan andere ondernemers en kunt zelf kiezen hoe en wanneer je contact maakt, persoonlijk of bijvoorbeeld via Skype.

Referral netwerkclubs, zoals BNI, FlevumHeritage Business Lounge en de Club van 25 hebben een structuur die er op gericht is de leden onderling met elkaar zaken te laten doen.

Alumni-verenigingen van scholen en universiteiten

Vrijwel elke opleiding kent een alumnivereniging. Wie gestudeerd heeft, weet deze waarschijnlijk wel te vinden. Anders zijn deze verenigingen ook gemakkelijk te traceren via Google. Voorbeeld: de alumnivereniging van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Online netwerken

Van de zakelijke online netwerken is LinkedIn in Nederland het meest succesvol voor business-to-business en Facebook voor business-to-consumer. In Duitsland wordt naast LinkedIn ook Xing nog veel gebruikt.

Facebook is het grootst van de online netwerken, maar gezien het persoonlijke karakter vindt niet iedereen dit geschikt voor het onderhouden van zakelijke contacten. Het bereik van Facebook onder consumenten is wel het grootst. Andere zakelijke online netwerken, zoals  www.2getbusiness.com, proberen ook een graantje mee te pikken op online, maar ik denk niet dat deze de voorsprong van LinkedIn en Facebook ooit kunnen inhalen.

Internationale netwerken

Een aantal van de genoemde netwerken zijn internationaal, maar opereren regionaal, zoals BNI en vrijwel alle serviceclubs. De Amsterdam American Business Club stimuleert zakelijke relaties tussen Nederland en Amerika. Dat geldt ook voor de The Network Club van NetworKing Charles Ruffolo.

N.B. Dit overzicht pretendeert absoluut niet volledig te zijn. Heb je een belangrijke aanvulling? Laat het me weten, zodat ik dit overzicht kan completeren. Je kunt jouw aanvullingen doorgeven via d.medik@dmmcommunication.nl. Zet in het onderwerp: Netwerkorganisaties. Bedankt!