Toch maar weer visitekaartjes uitwisselen?!

Wie mij al wat langer kent, of juist onlangs heeft ontmoet, weet dat ik een groot fan ben van LinkedIn als hulpmiddel om je relaties te onderhouden.

Sloot je vroeger een netwerkgesprek meestal af met het uitwisselen van visitekaartjes, tegenwoordig doen we dat vaak niet meer en pakken we meteen ons mobieltje om direct te ‘linken’.

Hartstikke handig toch?

Hoewel ik het zelf ook veelvuldig heb gedaan, zeg ik nu: DOE DAT NIET!

Ik ben namelijk van gedachten veranderd. Voortschrijdend inzicht, heet dat wel.
Door meteen met elkaar te ‘linken’ bestaat het gevaar dat jouw nieuwe ‘relatie’ al snel in het luchtledige belandt. Ja, jullie zijn nu een LinkedIn-connectie, maar als het daarbij blijft verdwijnen jij en je nieuwe contact al snel uit elkaars gedachten. Dat is zonde van de tijd die jullie aan het gesprek hebben besteed. Je verkleint hiermee namelijk de kans dat je ooit zaken zult gaan doen of elkaar aan business kunt helpen… Zonde toch?

Tegenwoordig wissel ik dus toch weer graag visitekaartjes uit. En: 

1. Bij thuiskomst bekijk ik direct weer het visitekaartje (altijd doen!). Dan neem ik de naam nog eens in me op en denk ik terug aan het gesprek. Dat helpt mij om de naam en wat wij hebben besproken gemakkelijker te onthouden. Meer voordelen heb ik beschreven in twee eerdere artikelen: 10 tips om namen te onthouden en fase 7 van het netwerkgesprek: afronden.

2. Vervolgens nodig ik de ander alsnog direct uit op LinkedIn. Liefst meteen en anders binnen max. 24 uur, zodat hij ook zal terugdenken aan ons gesprek (waardoor hij mij zich ook beter zal herinneren). Die uitnodiging gaat altijd gepaard met een persoonlijk bericht, waarin ik refereer aan ons prettige gesprek en eventueel een belofte die ik heb gedaan.

Ik kan diverse redenen noemen waarom dit je kan helpen om meer klanten te krijgen. Onthoud er vast één: er zijn 8-11 contactmomenten nodig voordat iemand klant bij je wordt. Door deze werkwijze te volgen, heb je er al direct twee contactmomenten gehad. Volg je dit contact daarna ook nog op met iets dat je beloofd had te zullen doen, dan is dat het derde contactmoment en verdwijn je voorlopig niet meer van elkaars netvlies.

Mijn ervaring is dat je, door in beeld te blijven, op deze manier ofwel met deze persoon zaken gaat doen ofwel dat hij mensen naar je gaat doorverwijzen. Het is dus wel zaak om de relatie te blijven onderhouden en in beeld te blijven. Over hoe je dat doet, schrijf ik in een volgend artikel.

Ga jij nu ook visitekaartjes uitwisselen? Of deed je dat sowieso nog altijd? Ik hoor het graag!

Intussen veel plezier en succes met het opbouwen van nieuwe relaties!