Van online naar offline in de zomer

Al een aantal jaren ben je actief op social media. En op een dag realiseer jij je dat je inmiddels zóveel connecties hebt, dat je nauwelijks weet wie dat allemaal zijn. Herken je dat? Dan is de zomer misschien een geschikte tijd om eens te kijken met wie jij het contact weer eens wilt aanhalen.

Het is onmogelijk om met je hele netwerk persoonlijk contact te onderhouden. Dat geldt in ieder geval voor wie meer dan 500 LinkedIn-connecties heeft, maar ook met minder relaties kan dat nog een hele uitdaging zijn.

Lukraak mensen verwijderen uit je contacten, kan verleidelijk zijn. Dat schiet lekker op en we hebben allemaal weinig tijd. De vraag is of je daar geen spijt van krijgt. Het zou best kunnen dat de contacten die je al jaren hebt laten verwateren, weer een keer goed van pas kunnen komen. Bijvoorbeeld om een project te realiseren, een vacature te vervullen of te koppelen aan een relatie die op zoek is naar een nieuwe samenwerkingspartner.

Maar het draait toch om kwaliteit en niet om kwantiteit? Het antwoord op die vraag is minder zwart-wit dan je misschien denkt. Ten eerste hangt het van je doel af. Als jij zoveel mogelijk mensen wilt bereiken, is een groot netwerk natuurlijk handig. Als jij ergens naar op zoek bent, vind je dat misschien niet in je eigen netwerk, maar kunnen jouw relaties je wel introduceren bij hún netwerk. Dan komt ook de kwaliteit van je netwerk om de hoek kijken, want je zult alleen geholpen worden door mensen die jou iets gunnen.

Hoog tijd dus om je relaties eens opnieuw onder de loep te nemen. Breng je netwerk eens opnieuw in kaart. Wie heb je lang niet hebt gesproken terwijl je wel altijd een goed contact had? Bijvoorbeeld een klant van vroeger, waarmee je prettig hebt samengewerkt. Een oud-collega met wie je altijd goed contact had. En anderen met wie je het contact hebt laten versloffen, terwijl je het ooit zo goed met elkaar kon vinden.

Gebruik de zomer om weer eens even met elkaar bij te praten. Maak een afspraak om een terrasje te pakken met relaties die je lang niet gezien hebt. Even lunchen of koffiedrinken en je bent weer helemaal bijgepraat. Vaak kom je allebei op goede nieuwe ideeën, of kun je elkaar in contact brengen met iemand uit je netwerk. Soms ontstaat spontaan een idee voor samenwerking.

Natuurlijk heb je niet de tijd om met iedereen uit je netwerk persoonlijk af te spreken. Met de meeste relaties zal je dus op andere wijze contact moeten onderhouden. Zou het niet mooi zijn als je een praktisch systeem zou hebben omdat dit handig te realiseren?

Zo’n systeem is eigenlijk best gemakkelijk te realiseren. Een ABC‘tje dat je helpt om je contacten beter te onderhouden. Klik hier voor de uitleg en investeer eens een paar uur in het organiseren van je netwerk. Je zult zien dat je deze tijd ruimschoots terugverdient doordat je jouw relaties efficiënter kunt onderhouden.